Polski Fiat használati utasítás.. :) :)

Gratulálunk! Az ön által vett -esetleg lopott- gépjármü a szocialista ipar csúcsterméke, de ezért kérjük ne keseredjen el! Még mielõtt önkezével nyúlna a konnektorba, elárulunk néhány közhasznú információt errõl az autóról.
A Polski Fiat 126-os valamivel kisebb, mint egy szemeteskonténer és valamivel nagyobb, mint egy bernáthegyi kutya (ülve). Alakjára jellemzõ az úgynevezett „cseppforma”, mert cseppet sem hasonlit a korszerü, kedvezõ légellenállású nyugati modellekre. E hátrány kiküszöbölésére a gyár ellátta ezt a modellt különféle extrákkal. Az egyik legfontosabb extrából mindjárt négy darab is van. Ez a kerék (mivel a kerék általában kerek es ettõl a Polski Fiat 126 kerekei sem térnek el lényegesen, ezért a kerek részletesebb ismertetésétõl most eltekintünk).
A másik fontos extra a karosszéria, melyet a gyár egyszerre két szinben is lefest. Jellemzõ párositások:
piros-rozsda
sárga-rozsda
fehér-rozsda.
A harmadik fontos extra a motor, amely a gépjármü hátsó részében foglalja el majdnem a teljes autót.
Most ismerkedjünk meg közelebbrõl is a gépjármüvel! Miután felismertük, hogy Polski Fiat 126p-vel van dolgunk, térjünk rá a beszállás kényes müveletére. Ha nincs nálunk a kulcs, jobb hiján a kocsit hátunkra véve hátizsákként használhatjuk. Ha nálunk van a kulcs, keressünk egy kis lyukat az „autó” jobb oldalán. Miután kinyitottuk a tanksapkát es ott nem tudtunk beszállni, keressünk egy másik lyukat kissé elõrébb… Hurrá! Ez az! Most nyissuk ki az ajtót és üljünk be!
Figyelem! Ha történetesen 47 cm-nél szélesebbek vagyunk, az oldalunkat nyomni fogja a sebességváltó, de ha kb. 120 cm szélesek vagyunk, szórjuk ki az elsõ üléseket, bal kézzel kormányozzunk, jobb kézzel könyököljünk ki az autó jobb oldalán és a lábunk között váltsunk sebességet!
De talán térjünk vissza a beszálláshoz: a gépjármü egy értelmiségi, csont és bõr családanyára lett méretezve, ezért ha mi ülve elérjük a kosárlabdapalánkot és be akarunk szállni, elõtte feltétlenül keressünk fel egy biztositó irodát!
Ha sikeresen beszálltunk a bal elsõ ülésre, a következõkre kell figyelni:
amibe a fejünket vertük, az a tetõ
amibe a térdünket vertük, az a kormány
az oldalunkat nyomó sebességváltóról már szóltunk
Próbáljuk mozditani a lábfejünket! Ha nem megy, akkor beszorult a lábunk a pedálok alá. Emeljük ki onnan! A gépkocsiban három pedál található, ugy mint fej, tor és potroh. Mindez lengyelül kuplung, gáz és fék szónak hangzik. Használjuk mi is ez utóbbit!
Most a kulcsot dugjuk a kormány (amibe a térdünket vertük) oldalán lévõ lyukba, amely feltünõen hasonlit az ajtón ill. a tanksapkán lévõ lyukhoz. (Ha egy nagy kulcstartó miatt a kulcsot nem tudtuk a lyukba dugni, azonnal szálljunk ki és tegyük vissza a levett tanksapkát a helyére!!!) Most forditsuk el a kulcsot! Meglepõ csendet fogunk hallani…
Nem, ez nem a teljesen hangszigetelt kiskocsi, hanem a gyújtás. Ahhoz, hogy beinditsuk az autót, kotorásszunk jobb kezünkkel az ülés mellett! Itt három kart talalunk: két kicsit és egy nagyot. Húzzuk meg a bal oldali kicsit, aztan lepõdjünk meg! Megint nem történt semmi. Persze, mert a szivatót húztuk meg. A Polski Fiat 126p ugyanis szivatóval indul! Most meghúzhatjuk a másik kis kart is…
Gyengébb idegzetü autósoknál bevett szokás, hogy ezután megijednek és messzire szaladnak, azután hónapokig kúráltatják magukat egy távoli szanatóriumban. Készüljünk fel hát egy megrázó élményre! Jobb esetben beindul az autó. Rosszabb esetben felrobban. Tegyük fel, hogy beindul!
Az az enyhe rángás, ami a fejünket az egyik ablaktól a másikig dobálja, még nem ad aggodalomra okot. Ha azonban gázt adunk, a hang egy Forma-l-es autó hangjával vetekedik és érezhetjük magunk alatt a 24 lóerõ tombolását.
Talán induljunk el! óvatoskodni felesleges, a gyár ezt az autót ellátta kipörgésgátlóval is, melyet a köznyelv nemes egyszerüséggel csak 24 lóerõnek nevez. Igy az autónk átlagos útviszonyok mellett sem koptatja indulásnál a gumijait.
Pár méter megtétele után tartsunk fékpróbát! Attól nem kell félnünk, hogy kirepülünk a szélvédõn keresztül, de azért tapasztalni fogjuk a négy darab dobfék hatását. Ha ilyenkor kiabálást hallunk, azonnal álljunk meg és cibáljuk ki a gyalogost a kocsi alól! Megfigyelõk szerint kétféle gyalogos létezik: gyors és halott. De mivel a halott gyalogos a legritkább esetben kiabál, valamint a gyors gyalogos csak a legritkább esetben kerül kocsi alá, ezért levonhatjuk a következtetést, hogy az autónk olyan gyors, hogy nincs az a gyors gyalogos, aki el tudna menekulni elõlünk.
Néhány szó a Polski Fiat 126p menettulajdonságairól: Ez a gépkocsi gyengén alulkormányzott, ami annyit jelent, hogy ha túl gyorsan megyünk be egy kanyarba, felborulunk, a kormány fölöttünk lesz, igy alulról kell kormányoznunk. (Rosszabb esetben alulról szagoljuk az ibolyát.) A gépjármü állórajttal (nagy gázadás, hirtelen kuplungkiengedés) – állva marad. Ezért mindig menetközben rajtoljunk! Ha esetleg mégis sikerül az állórajt és ettõl a mellettünk álló autónak lerepulnek a rendszámtáblái, feltétlenül gyanakodjunk arra, hogy rossz autóba szálltunk be!
Ismerkedjünk meg közelebbrõl a kocsi belsö terével. Már tudjuk, hol van a kormány, a szivató és az inditókar. Az oldalunkat nyomó sebességváltót általában sebességváltásra használják, ritkábban különbözõ szexuális hajlamok levezetõ eszközeként. Mi most csak az elsõ esettel foglalkozunk, mivel a másik eset nagyfokú autodidaktizmust követel.
Induljunk el az autóval! A sebességváltót ehhez nyomjuk balra fel. Jó! Most miután levertük a tükröt, a sebességváltó karját kicibálhatjuk a tetõkárpitból. Tegyük vissza a helyére és induljunk el mégegyszer. Ha most sem menne minden simán, talán nyomjuk be bal lábunkkal a kuplungot. (Nyalókát nyert az a Polski tulajdonos, aki elõzõleg ki tudta rángatni a lábát a kuplungpedál alól. A dijat majd postázzuk.) A gázadás növelésével fokozatosan engedjük ki a kuplungot. Ez az! … Most szálljunk ki és tegyünk az elõttünk álló autó szélvédõjére betétlapot! Ezúttal körültekintõbben járjunk el!
Aki oxigénmaszkot vett fel a nagy gyorsulástól létrejövõ légritkulás kiküszöbölésére, az nyugodtan leveheti már most. Ha sikerült (ezek után végre) elindulnunk, megtettük az elsõ lépést afelé, hogy szilaj paripánkat (kis Polski) a magunk uralma alá hajtsuk. Váltsunk sebességet, ha a motor zajától már kitörtek az ablakaink. Használjuk ismét a kuplungot váltás közben.
A kettes sebességi fokozat az egyes alatt van. (Aki most szétszedte a sebességváltót, vagy a kocsi alá nézett a kettes sebességi fokozatot az egyes alatt keresve, sürgõsen küldje vissza a nyalókát!) Találjuk meg a harmadikat és a negyediket. Ha igaz, most kb. 80-al robogunk az utcán (esetleg szomorúan ülünk egy roncs mellett az árokban). Semmi baj, olvassunk tovább! A Polski Fiat 126p végsebességét empirikus képletek alapján határoztak meg, tehát hitelesek. Épp ezért ne probaljuk ki!
(E kézikönyv irója saját gépjármüvén megpróbálta túlszárnyalni ezt a borzalmasan nagy végsebességet és tanulságul közre is adja:
„Miután túlléptem az ajánlott maximális sebességet,
kb. 90 km/h sebességnél repült le a csomagtartó fedele
kb. 110-nél vett érzékeny búcsút tõlem a homlokfal és a visszapillantótükör
úgy 125 körül mondott csütörtököt az ablaktörlõ, miközben egy, a szélvédõre kenõdött hangyászsünt próbáltam eltávolitani vele
147 km/h sebességnél törtek ki az ablakok és tépte le a kocsiszekrényt a huzat
160 körül repült el a fülem mellett egy laprugóköteg
180-nál esett le a jobb hatsó kerekem.
Általában ilyenkor gondol arra elõször az ember, hogy meg kellene állnia. Nálam a gondolatot tett követte: ráléptem a fékre. Ettõl kormánnyal a kezemben berepültem az út mellett békésen legelészõ bárányok közé.” Eddig a történet. a szerk.)
Álljunk meg most mi is… A fékezés müvelete: eltérõen a korszerütlen kisautóktól a kis Polski kétkörös fékrendszerrel rendelkezik, ami annyit jelent, hogy kétszer kell rálépni a fékre, hogy egyszer fogjon. Az ötletes tervezõk a fékpedált magasabbra helyezték a gázpedálnál, ezért lábunkat nem tudjuk közvetlenül átcsúsztatni a gázról a fékre. A gázról elõször fel kell emelni függõleges sikban pár centire ahhoz, hogy fékezni tudjunk. Ennek elõnyei:
E mozdulat során végig tudjuk gondolni, hogy tényleg fékezni akarunk-e vagy csak testmozgást óhajtunk végezni
Ha felemeljük a lábunkat, beverjük a kormányba, igy az elernyed és szinte rázuhan a fékre, amitõl hatásosabban tudunk fékezni.
(A kellemetlensegek elkerülése végett e müvelet után kezünkkel töröljük le a szélvédõbe vert orrunk által okozott vérfoltokat!) Miután megálltunk, nézzünk körül, mi minden található még az erõgépünkben.
A kormányoszlopon találhato baloldalt két nyúlvány, jobb oldalt pedig egy. (Gyengébbek kedvéért: a nyúlványnak se a nyúlhoz, se a ványhoz nincs semmi köze. a szerk.) A bal oldali karok (nyúlványok):
alsó – világitásvezérlõ kar
felsõ – indexkapcsoló kar
király –
ász –
A jobb oldali kar: ablaktörlõ. Nevéhez hüen ablakot lehet törölni vele, de jól használható még fésünek, böllérkésnek, cipõre tapadt szennyezõdések levakarásához, nehézfejü idegenek tartós ütlegeléséhez, valamint kisebb krokodilok szájának kitámasztásához. (Sajnos szélvédõre tapadt hangyászsün ellen nem hatásos ellenszer.)
Külön figyelmet érdemel a belülrõl állitható visszapillantó tükör. Ezen úgy állithatunk, hogy letekerjük az ablakot és kinyújtott bal kezünkkel a tükröt kényelmesen elérve tetszés szerint mozgatjuk a kivánt irányba.
A Polski Fiat 126p
gyermekbetegsegei:
Gyakran csúfolják. Pl.:
Nyuszibusz
Bádogbugyi
Egérkamion
Kotlókergetõ
stb…
Bukkanónál különféle problémákat okozhat:
Nem bukkan! Ezt kiválthatja a túlzott meredekségü bukkanó, esetleg a bukkanó teljes hiánya.
A bukkanó után a bent ülõk számának megfelelõen kerek púpok válnak láthatóvá a tetõn. Ha a kerek púpok mellett hosszúkás is látható lesz, akkor valószinüleg kutya is tartózkodott az autóban.
A csomagtartó nagysága konvergál a nullához. Vigasztalódjunk azzal a tudattal, hogy mivel a kis Polski csomagtartójába az utastérbõl is be tudunk nyúlni, felfoghatjuk úgy is a dolgot, hogy ennek az autónak van a világon a legnagyobb kesztyütartója.
Gyors kanyarodáskor a temérdek lóerõ miatt kitör az autó hátulja. Ilyenkor általában a kocsi eleje viszont betör(ik).
Ugyancsak kanyarodáskor fordul elõ, hogy gyorsan kell tekernünk a kormányt. Jellegzetesen ilyenkor a mellettünk ülõ utasunk arca nyolc napon túl gyógyuló alakváltozásokat szenved. Tanácsoljuk, hogy ilyen esetben elõzõleg tegyünk a fejére bukósisakot és adjunk a kezébe mentõládát. ( A De Luxe modellben már gyárilag bent lógnak a bukósisakok. a szerk. )
Összegzés:
A Polski Fiat 126p univerzális városi kisautó, mert egyaránt működik eredeti és lopott alkatrészekkel is. A városban kiválóan tud parkolni, csak arra kell vigyázni, hogy leengedett ablakokkal ne hagyjuk magára, mert postaládának nézik és beledobálják a leveleket.

Vélemény, hozzászólás?


Notice: Undefined index: data_tabs in /home/happyfox/public_html/wp-content/plugins/facebook-pagelike-widget/fb_class.php on line 36